Weekblog #13: Pasen

Gepubliceerd op 1 april 2024 om 21:02

Deze week staat alles in het thema van Pasen. Wat gaan we eten, wat gaan we doen, wat moeten we aan? 

Het paasweekend begon natuurlijk op vrijdag, waarbij wij onze (bonus)zoon hebben gehaald uit Appingedam. Hij zal dit weekend tot en met 1e paasdag bij ons zijn. De vrijdag was dan ook lekker rustig voor ons. 

 

Zaterdag ging het voor ons dan echt los, namens de Zwarte Schapen in Bourtange hebben wij voor de kinderen in de omgeving paaseieren zoeken georganiseerd. Nu is Bourtange natuurlijk niet heel groot, maar de opkomst was voor ons dan wel erg goed. We hadden namelijk 41 kinderen die kwamen meedoen. Hierbij was het doel om het gouden ei te vinden, voor een prijsje en diegene met de meeste eieren kreeg ook een prijs.  En zo zie je maar weer, dat als kinderen écht iets willen vinden, het ook écht kunnen vinden. Binnen 30 minuten waren bijna alle 205 eieren gevonden en was de activiteit zo goed als afgelopen. Tussen het zoeken door werd en nog even gepraat en geknuffeld met de paashaas, die ook voorbij kwam met een mandje vol eitjes.  Het weer zat gelukkig mee, waardoor we met zijn allen buiten konden staan voor de verkoop van koffie, thee en ranja. De rest van de zaterdag was lekker rustig. 

 

Zondag hebben we (waarschijnlijk zoals velen) een heerlijke paasbrunch gehad bij mijn schoonfamilie. Waarbij de broodjes en beleg in overvloed waren. Na de brunch hebben de AJ weer terug gebracht naar zijn moeder en hebben wij ons klaar gemaakt voor de avond, want zoals elk jaar hadden we de Bourtanger Traditie: Het paasvuur! Hierbij word natuurlijk de paasbult aangestoken en dit gaat bij ons gepaard met veel muziek, drankjes, vrienden en gezelligheid. In de loop van de tijd verplaatsen we steeds meer naar het vuur, zodat we warm blijven. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik tegen 22:00 al redelijk diep in het glaasje had gekeken en ben ik terug naar het huis van mijn ouders gelopen waar wij deze nacht zouden slapen. Justin ging richting onze kroeg/discotheek om deze open te gooien voor de afterparty, aangezien er slecht weer werd voorspeld. Als ik de geruchten moet geloven was het zeer druk (voor bourtanger begrippen) en was de drank is overvloed. Justin kwam dan ook pas tegen 3:00 thuis, waarbij hij ook niet meer super nuchter was. 

 

Nou en als je dit zo hebt gelezen, dan kan je je denk ik wel voorstellen dat onze tweede paasdag niet heel actief is/was. Justin is hartstikke brak. Ik ben redelijk moe, omdat ik wel gewoon om 8:00 eruit moest voor mijn kleine meid. We hebben vandaag rustig aangedaan. Heerlijk. Filmpje op, Pizza erbij. Ik klaag niet. 


Nu is er tijdens Pasen natuurlijk allerlei activiteiten te doen, velen gaan eieren zoeken, speurtocht houden of voor de paaspuzzel. Maar hier in het noorden hebben we ook notenschieten. 

Neut'n schoit'n 

Notenschieten is een volksgebruik in de provincies Drenthe en (vooral) Groningen rondom Pasen. Bij het notenschieten is het zaak een reeks walnoten met een stalen of stenen kogel van een lijn af te schieten.

Regels

Speelveld

Op een zo vlak mogelijke ondergrond, bij voorkeur hard zand, leem, beton of hout, wordt een zo recht mogelijke lijn getrokken met een lengte van zo'n drie à vier meter. Met regelmatige tussenafstand (± 10 cm) worden daarop dwarslijntjes getrokken. Op elk kruis dat zo ontstaat wordt een walnoot geplaatst.

Het aantal noten waarmee wordt begonnen wordt ingelegd door de deelnemers.

Soms wordt als speelveld een brede plank of ander houten spelbord gebruikt, met daarop de lijnen en de noten. Bij het spelen binnenshuis kan de lijn worden uitgezet met afplaktape. Hierop kunnen de nootposities met een stift worden gemarkeerd. Een tweede lijn, parallel op ongeveer 50 cm afstand biedt dan plaats aan de bijgeplaatste noten en munten. Een laminaat-, parket- of gietvloer is uitstekend geschikt voor een spel in huis.

Deelnemers

De deelnemers beginnen met een gelijk aantal noten of het aantal noten dat ze uit een vorig spel hebben overgehouden.

Wie geen noten meer heeft doet niet meer mee (of leent van anderen.)

De deelnemers gooien om beurten met een stenen of stalen kogel.

Ze staan hierbij achter een dwarslijn op enige afstand van het ene uiteinde van de hoofdlijn. De werper probeert zo veel mogelijk walnoten aan de achterkant van de lijn af te werpen, gerekend vanaf de werper.

Het spel is afgelopen als alle noten van de lijn zijn geworpen.

Dik en dun

Het is de bedoeling de noten van achteren af, dus zo ver mogelijk van de werper gelegen, er af te mikken.

Als een speler bijvoorbeeld de achterste twee noten weet te raken wordt gezegd dat hij dik heeft gegooid. Hij mag deze beide noten, en alles wat op de bijbehorende dwarslijn ligt, oprapen.

Als hij een of meer noten uit het midden van de rij raakt, zonder ook de achterste te raken, dan wordt gezegd dat hij dun heeft gegooid. Het aantal noten dat hij heeft geraakt, inclusief wat op de bijbehorende dwarslijnen ligt, moet hij bijzetten op dwarslijnen naar keuze. Wanneer een speler niet aan zijn "betalingsverplichting" kan of wil voldoen, mag hij zich uit het spel terugtrekken. De speler geeft dit aan met de uitspraak "Ik geef mij af".

Als hij dik en dun gooit betekent dit dat hij een of meer noten uit het midden van de rij heeft geraakt en ook minstens de laatste uit de rij. In dit geval wint en verliest hij niets en wordt alles weer teruggelegd.

Hierna is de volgende speler aan de beurt. In de loop van het spel wordt de rij noten op de lijn dus korter, maar het aantal noten op de dwarslijnen kan behoorlijk groeien.

 

 

Zo heeft iedere familie zijn eigen paastradities.. wat hebben jullie gedaan tijdens de paasdagen? 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.