Recept van de Chef #8: Croque Monsieur/Madame

Gepubliceerd op 21 februari 2024 om 19:42

Deze week een heerlijke en toch simpele Croque Monsieur of Madame. 

Benodigdheden:

Voor de bechamelsaus

  • 25 gr boter
  • 30 gr bloem
  • 500 ml melk
  • nootmuskaat
  • zout en peper
  • 8 (dikke) sneden wit (of bruin) brood 
  • 200 gr geraspte kaas, bijv. mozzarella, jonge kaas of kaas naar keuze. 
  • Optioneel: plakken ham - maar wel super lekker! 
  • boter

 

Croque monsieur maken 

Verwarm de oven voor op 220 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

 

Smelt voor de bechamelsaus de boter in een steelpan. Voeg de bloem toe en bak die al roerend 1-2 minuten mee. Giet er ⅓ van de melk bij en roer het mengsel met een garde goed door, zodat er geen klontjes meer inzitten. Voeg de overige melk in 2 keer toe en roer goed door na elke toevoeging. Breng de saus aan de kook en laat hem al roerend nog enkele minuten koken. Zet het vuur uit en breng de bechamelsaus op smaak met een snufje nootmuskaat en zout en peper.

 

Bestrijk 4 sneden brood aan een kant met boter en leg deze met de beboterde kant naar beneden op de bakplaat. Bestrijk de sneden vervolgens met wat van de bechamelsaus en strooi daar ⅓ van de kaas over. Leg daar een plak ham op, strooi er nog ⅓ van de kaas overheen en dek het af met de andere sneden brood. Bestrijk de sneden brood bovenop met de overige bechamelsaus en strooi daar de overgebleven geraspte kaas over. Bak de Franse tosti’s ongeveer 15 minuten en serveer ze direct.

Mocht u nu van de monsieur een madame willen maken, dan bakt u nog een spiegelei en serveert u deze boven op de croque, waarbij het lekkerste is dat het eigeel nog een beetje uitloopt maar wel warm is. 

 

Eet smakelijk! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.